måndag 10 maj 2021

Ytterligare information till vårdnadshavare Covid -19

 Reviderade riktlinjer för arbetsplatser och andra riskmiljöer 

Folkhälsomyndigheten ha reviderat riktlinjerna för smittspårning och Region Norrbotten har anpassat dem utifrån de lokala förutsättningarna: 

  • Provtagning rekommenderas alla från 13 års ålder (åk sju) och uppåt som identifieras som nära kontakter till ett indexfall i en smittspårning i riskmiljöer för allmänheten, t ex arbetsplatser. Även symtomfria nära kontakter uppmanas alltså att testa sig. I länken nedan angående smittspårning beskrivs vem som anses vara nära kontakt. 

För barn och elever yngre än 13 år är rutinen densamma som tidigare, dvs: 

  • Alla ska stanna hemma om de har symtom eller om någon i hushållet har symtom.  

  • Barn från förskoleklass till och med årskurs sex uppmanas att testa sig om de har symtom.  

  • Använd mallen som finns sedan tidigare Information till vårdnadshavare Covid –19 om smitta förekommer i verksamheten. 


 

Symtom av pollenallergi under pandemin hos barn och unga

Under våren ökar besvär hos barn och unga kring pollenallergi. Det är viktigt att de som har besvär med astma och allergi på grund av pollen inte drabbas av mer frånvaro än andra från förskola och skola.

Typiskt för pollenallergi är klåda i ögon och näsa, röda ögon, ibland snuva, ibland trötthet. Typiskt för pollenallergi är också att besvären avklingar av medicin mot allergin som t.ex. antihistamin.

Ibland kan det i ett tidigt skede vara svårt att avgöra om besvär orsakas av pollen eller virus, därför kan det vara lämpligt att vara hemma någon dag för att se om besvären avklingar på medicinering för pollenallergi, i sådant fall behövs ej minst två symtomfria dagar innan barnet/ungdomen återgår till skolan som vid fall av förkylningssymtom.

Det är viktigt med en öppen dialog med föräldrar kring symtom och aktuell medicinering vid en känd pollenallergi.


Hälsningar Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Veckoplanering v. 21

  Måndag  20/5 Tisdag 21/5 Onsdag 22/5 Torsdag 23/5 Fredag 24/5   Läxhjälp och extra engelska  14:10 - 14:45 Idrott Friluftsliv på baksidan....