torsdag 7 december 2023

Info om skridsko-skidor och vinterfriluftsdag.

 Dax att nu under december månad se över sin utrustning.

Om någon av er saknar skridskor eller skidor så önskar vi att ni kollar om ni kan låna av ngn släkt eller vänner, besöker fritidsbanken eller secondhandbutiker. Många av er kan nu säkert även använda era föräldrars utrustning. Vill verkligen att ni nu anstränger er lite eftersom förra året var det flera som bara helt enkelt inte ides ta med sig för att man var bekväm, även fast man hade både skridskor och skidor där hemma. Däremot ska ni absolut inte gå och köpa ny utrustning om den bara ska användas på idrottslektioner!

Saknar ni utrustning efter att letat och provat låna så meddelar ni mig via mail malin.klang@boden.se så snart som möjligt. Vi provar ut låneutrustning direkt vid terminsstart. Den får endast användas vid idrottslektioner, den får ej lånas på raster.

Om låneutrustning ej räcker till alla elever får man låna mellan varandra.

OMBYTE vid skridskor och skidåkning. JA på mellanstadiet tränar vi på att byta om, anpassa vår klädsel för utomhusaktivitet vintertid. Detta är en del i vårt lärande i kunskapskriteriet friluftsliv.
Ni byter om det som är närmast kroppen. Ett underställ närmast kroppen för att sen ta på er vinterkläder, vind eller täck beroende på temperaturen.
Efter skridsko-skidåkningen tar ni sen av er understället och byter om till skolkläder. 
Understället hjälper till att värma er och fånga upp ev fukt när ni anstränger er.
Sen får ni själv avgöra om ni duschar eller inte efter skridsko-skidåkningen

Skridskoåkning planerad till ev v.4-7 beroende på väder och vind När vi åker skridskor ska barnen ha med sig ombyte, handduk och rätt utrustning: skridskor med skydd och hjälm  Vi har ingen köldgräns för att åka skridskor. Vi bedömer efter väder och vind för varje gång om och hur länge vi kan vara ute. Temperaturen förändras ju oftast under dagen så det kan vara svårt att veta på morgonen. Skicka därför alltid med ute utrustningen! Om vi går in och har idrotten inne får eleverna vara med utan ombyte.    

Skidåkning planerad till ev v.8-9 och v.11-12 beroende på väder och vind

När vi åker skidor ska barnen ha med sig ombyte, handduk och rätt utrustning: skidor, pjäxor,stavar.

Vi har ingen köldgräns för att åka skidor. Vi bedömer efter väder och vind för varje gång om och hur länge vi kan vara ute. 

Temperaturen förändras ju oftast under dagen så det kan vara svårt att veta på morgonen. Skicka därför alltid med ute utrustningen! Om vi går in och har idrotten inne får eleverna vara med utan ombyte.

När vi åker skidor är lämpligt ombyte: Underställ, mellanställ ex Fleecekläder, vindoverall och tunnare mössa. Kallare än -10 grader varma vantar.  

Lager på lager principen är den som fungerar bäst, då kan eleverna klä av sig om de blir för varma! 


I årskurs 6 åker vi skridskor/skidor en gång per vecka.

 


OBS! Detta läsår utgår den stora vinterfriluftsdagen Pagla/Klinten pga SMveckan i Boden.

I år planerar vi in en skidutflykt med vår egen årskurs och en utedag i Trångfors sandtag.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Veckoplanering v. 21

  Måndag  20/5 Tisdag 21/5 Onsdag 22/5 Torsdag 23/5 Fredag 24/5   Läxhjälp och extra engelska  14:10 - 14:45 Idrott Friluftsliv på baksidan....